Juni 2021: een terugblik

 

Project molenraampjes / molenluiken

De molenluiken hebben “onderin de molen” een nieuwe bestemming gekregen zodat zij als herinnering aan vervlogen molentijden bewaard blijven. Ze hebben een functie gekregen als afsluiting en decoratie van de “sidetable” in onze molen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Een nieuwe gediplomeerde Sprundelse molenaar

Voorzitter Jan van den Broek, van Molenstichting De Hoop Sprundel, is “molentrots” op Wim Aarts die de klus van molenaar in opleiding naar gediplomeerd molenaar geklaard heeft. Op 15 juni 2021 behaalde hij zijn getuigschrift van vrijwillig molenaar. Afgelopen zaterdag ‘draaide’ hij voor het eerst molen De Hoop onder zijn verantwoordelijkheid. De ‘molenbeltbloemen’ stonden er extra gekleurd bij….speciaal voor Wim en zijn mooie prestatie.
Wim is bij molen de Hoop terecht gekomen omdat vooral de techniek die in de molen gebruikt wordt, hem aanspreekt. Wim kan vanuit de St. Janstraat molen de Hoop zien draaien en dat verklaart misschien ook wel zijn betrokkenheid bij de molen. In 2017 heeft Wim zich opgegeven bij het Gilde van vrijwillige Molenaars om de cursus voor vrijwillig molenaar te gaan volgen en dat betekende regelmatig op dinsdagavond naar de lesavond in Hilvarenbeek. Zijn instructeur is Niek van Eekelen die op de Roosendaalse molen De Hoop, een standaardmolen, en ook op molen De Twee Gebroeders, een stellingmolen, in Roosendaal draait. De stagebegeleider voor Wim is molenaar Toon Hendrikx op molen De Hoop in Sprundel. De favoriete plekken in deze molen zijn voor Wim de kapzolder en de steenzolder. In de wintermaanden volgde Wim de theorielessen die om de twee weken op dinsdagavond gegeven worden in molen de Doornboom in Hilvarenbeek. Wim namens alle molens vrijwilligers nogmaals proficiat.


NLDoet-dag in molen De Hoop Sprundel op zaterdag 29 mei

Op deze dag werden, met inachtneming van de coronamaatregelen, verschillende “molenklusjes” uitgevoerd. Buiten en binnen schilderen van de twee beltdeuren van de meelzolder, de twee deuren van de in- en uitvaart en het kozijn in de invaart, de binnendeuren van het toilet en het portaal, het sausen van de molen wanden onderin de molen, het verwijderen van ongewenste planten en onderhoud van de molenbelt, de “voet” en het wieden van de buitenrand van de molenbelt stonden eveneens op het programma. Om 12:00 uur werd er genoten van een door de vrijwilligers samengestelde lunch. Het was een succesvolle dag.


Ontwikkeling van de bloemrijke molenbelt

Het was volop genieten van de bloeiende planten op de molenbelt