Molen De Hoop  project Kunstparel 2020


Afronding Molen “Kunstparel 2020”

Molen “Kunstparel 2020” zette De Hoop in het zonnetje.

De afsluitende tentoonstelling in en rond ons Rijksmonument is een waar Sprundels Molenfeest geworden. Trots en fier stond de molen te pronken op het Molenerf met aan haar molenbeltvoet jeugdige kunstuitingen, begeleid door vlegelende en zeis arende Sprundelaren. Met op de achtergrond trekzakmuziek, onderbroken door hoefgekletter van de aflevering van korenschoven. Het was onder het genot van een drankje en een lekkere pannenkoek goed toeven in een van de groene pareltjes die Sprundel rijk is.

 


 

Afsluitende Expositie Molen De Hoop project Kunstparel 2020

Beste amateur kunstbeoefenaar en deelnemer aan Molen De Hoop “Kunstparel 2020”,

Het is zo ver we gaan ons project waaraan u ook meegewerkt hebt, nu echt afronden. Hieronder treft de benodigde informatie aan:

Einddatum: zondag 26-09-2021
Locatie: Molen de Hoop Sprundel en Molenerf
Doel: met alle deelnemende kunstenaars de afsluitende expositie organiseren met als thema’s: schilderen – keramiek – beelden – tekenen – illustrator – fotografie – glas blazen – kantklossen – airbrush – schrijvers.

De resultaten worden in en rond de molen geëxposeerd, waar voor, achter en rond de molen op het Molenerf extra tenten worden geplaatst.

Afspraken:
Aantal werkstukken: 2 schilderijen of andere werkstukken per deelnemer worden tentoon gesteld.
Afgeven werkstukken: vrijdagavond tussen 18.00 uur en 20.00 uur inleveren schilderijen, foto’s en tekeningen voorzien van naam in de molen. Zij die zelf een ezel meebrengen (erg graag) natuurlijk ook voorzien van je eigen naam.
Expositie: zondag 26-09-2021 van 10.00 uur  tot 16.00 uur

Wat te doen met de kunstwerken na de expositie: kunstbeoefenaars halen de werkstukken na de expositie om 17.00 uur op, om mee terug naar huis te nemen. Waar een bod op uitgebracht is, krijgen ze te horen en handelen dit zelf af.

Er is die dag een “vlegelgroep” aanwezig die gedurende deze dag enkele demonstraties  “graan vlegelen”  gaat verzorgen.

Voor vragen kunt u bij de werkgroepleden terecht:
Jan van den Broek, Daniel de Bruijn, Anja Peeters, Deen van den Broek, Wilma Dekkers, Lenie Schrauwen,Leo Roovers, Mariëtte Veraart en Els Hendrikx


Samen op weg naar expositie Molen “Kunstparel 2020” met een aantal vrije inloopavonden

De komende maanden zullen in het teken staan van het organiseren van de grote expositie Molen “Kunstparel 2020” in Dorpshuis De Trapkes in Sprundel op zondag 28 juni 2020 tijdens de St. Jansfeesten.

De initiatiefgroep heeft daarom een aantal data vastgesteld voor een vrije inloopavond op de laatste donderdag van de komende maanden van 19:00 uur tot 21:00 uur in Dorpshuis De Trapkes in Sprundel.
Iedereen die al bezig is met dit project of interesse heeft om hier nog aan mee te doen is welkom op:
-donderdag 30 januari
-donderdag 27 februari
-donderdag 26 maart
-donderdag 30 april
-donderdag 28 mei

De inhoud van deze avonden bestaat uit:
* gezellig buurten…. dat is altijd mogelijk
* koffiedrinken
* kennismaken met de andere deelnemers aan dit project
* werken aan het eigen schilderij of kunstwerk, om het verder af te maken
* voorbereiden van de grote tentoonstelling op 28 juni 2020 tijdens de St. Jansfeesten
* meewerken aan een gezamenlijk “molenschilderij” (groepsschilderij)
* afspraken maken over het inleveren van tentoon te stellen schilderijen
* nadenken over wat we met al deze schilderijen na de expositie kunnen doen
* antwoorden krijgen op nog onbeantwoorde vragen nav. dit “Kunstparel 2020”-project.

Graag tot ziens op een of meerdere van deze inloopavonden in De Trapkes

 

Klik hier voor een impressie van de eerste inloopavond 30 januari 2020


Projectinformatie

Molen is bron van inspiratie

Kunstenaars uit Sprundel en verre omstreken worden uitgenodigd om mee te doen met dit project dat eindigt in een grote tentoonstelling in Dorpshuis De Trapkes te Sprundel tijdens de Sint Jansfeesten in juni 2020.

Iedereen die wil, kan meedoen.

schilderen-keramiek-beelden-tekenen-illustrator-fotografie-glasblazen-kantklossen-airbush-schrijven-…

 

Klik hier voor de uitgebreide informatie (pdf)Activiteiten

 

Zaterdag 1 juni 2019:

vandaag gaat het kunstenaarsproject Molen De Hoop “Kunstparel 2020”  van start in aanwezigheid van Laura Mathijssen, Wethouder Cultuur, Communicatie en Vrijwilligerswerk van de Gemeente Rucphen.
Er zijn 2 buiten schilderdagen,op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni 2019, tussen 09:00 uur en 16:00 uur. Deelnemende kunstenaars zullen dan een plekje zoeken op het Molenerf, in de Molentuin of in de molen om deze na te tekenen, te schilderen of te fotograferen.

Verslag buitenschilderdag 01 juni 2019:
Om half 9 arriveerden de eerste kunstenaars al en rond 9 uur waren de meesten aanwezig en zochten zij een plaatsje in de molentuin. In de loop van de dag sloten nog enkele kunstenaars aan. Intussen waren de wieken van de molen door onze leerling molenaar Wim Aarts in de gewenste stand geplaatst en waren de zeilen opgelegd.
Rond 9.30 uur was ook wethouder Laura Matthijssen bij de molen en hebben we tot 10 uur gezamenlijk koffie gedronken.
Om 10.00 uur hebben we (Wim Mathijssen namens de Molenstichting en Daniel de Bruin namens organisatie) een openingswoordje gedaan. Hierna heeft Laura Matthijssen door middel van het schilderen van de wieken van de molen op een reeds geschilderde romp het project officieel gestart. De kunstenaars gingen hierna fanatiek aan de slag, ieder op zijn eigen manier. De een door middel van het maken van tekeningen, schilderen en werken met verschillende materialen.
Een aantal kunstenaars had in de ochtend een plaatsje in de schaduw gezocht maar door het draaien van de zon konden zij hier maar even van genieten. Na verloop van tijd zijn enkele kunstenaars dan ook verhuisd, wat de nodige problemen met zich mee bracht. Men zag de molen nu van een andere kant. Ook de wisselende schaduw zorgde telkens voor een ander beeld van de molen wat ook voor de kunstenaar lastig was. Maar gaande weg de dag zagen wij en een aantal bezoekers mooie kunstwerken ontstaan. Enkele kunstwerken waren aan het einde van de dag gereed of ver gereed,andere kunstwerken zullen thuis of bij de volgende schildersdag afgewerkt worden.
Rond 15.00 uur vertrokken de meeste kunstenaars en rond 15.30 uur was alles (met hulp van Pieter Aarts) weer opgeruimd rond de molen. Intussen werden de zeilen van de molen gehaald door onze leerling molenaar Wim Heeren die rond het middaguur Wim Aarts heeft afgelost. Hierna hebben we met Deen, Daniel, Pieter, Wim Heeren, Wim Aarts en enkele kunstenaars nog wat nagekaart in de molen en arriveerde Ad van Loon van Rucphen FM.
Later in de middag was ook Gerard Konings, oud Sprundelaar en kunstenaar een kijkje komen nemen bij de kunstenaars.
Gerard werd door Ad gevraagd naar het werk wat hij had gezien en ook Daniel werd gevraagd naar zijn ervaringen. Hierna werd Deen nog geïnterviewd door Ad waarbij allen maar positieve verhalen werden verteld over de eerste schildersdag. Kortom een zeer geslaagde dag.

Klik hier voor een fotoimpressie van deze dag ►


Zaterdag 15 juni 2019:

De tweede buiten schilderdag betekende deze keer, de minder goede weersverwachtingen trotseren:

  • kiezen we voor binnen of buiten…
  • gaat het regenen….
  • blijft het droog….

Het antwoord was, gewoon lekker gaan tekenen, schilderen of een andere techniek toepassen en dan rond vier uur met een doorkomend zonnetje en een goed humeur deze leuke Sprundelse Molendag beëindigen.

Klik hier voor een fotoimpressie van deze dag ►


Zaterdag 31 augustus 2019

Van  11:00 uur  –  15:00 uur: Tussentijdse bijeenkomst van de deelnemers aan Molen Kunstparel 2020.

Na twee mooie buiten- en binnenschilderdagen in en rond molen De Hoop Sprundel in de maand juni, is het moment  aangebroken om elkaar weer eens te ontmoeten, even wat bij te buurten, of om te werken. ..

U komt toch ook ……
Misschien wéér lekker weer !
Misschien weer lekker tekenen en schilderen !
Misschien wéér lekker fotograferen !
Misschien wéér lekker bij de molen elkaar ontmoeten !
Misschien wéér lekker molenverhalen schrijven !
Misschien wéér lekker genieten en kijken hoever iedereen gevorderd is !


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook hele jonge kunstenaars, van de Na Schoolse Opvang, doen mee en zoeken een plekje op om de molen na te schilderen

 


Voorbeeldfoto’s

Klik hier voor de pagina met voorbeeldfoto’s ►